• Kvalita slovenských vinohradov

Ako spoločnosť, ktorá sa neustále snaží napredovať, nie len v novovznikajúcich prevádzkach ale aj v rámci vzdelávania svojích zamestnancov, sme sa rozhodli osloviť naších obchodných partnerov. Sú to hlavne partneri zaoberajúci sa produkciou Slovenského vína z oblasti Trnava, Pezinok a Modrá, ktorí s radosťou otvorili pre nás brány svojich vinárstiev a dovolili nám ochutnať ich vínne zlato. Jedná sa o vinárstvo Mrva & Stanko, Rariga a Šimák. 

Kvalita slovenských vinohradov

Ako prvé, nás vo svojom vinárstve Mrva & Stanko uvítal pán Stanko. Ten, nás spolu so svojím príjemným vystupovaním previedol vinárstvom, jeho archívnou pivnicou a výrobou. Zodpovedal nám naše otázky a predstavil celé fungovanie v podstate mladého ale veľmi moderného vinárstva. Následne, sme spoločne zasadli k veľkému stolu a nechali sa spolu s chuťou degustovaných vín stiahnuť do tajov vinárskej produkcie. Vinárstvo Mrva & Stanko nám v nasledujúcích minútach dokázalo, že aj ako mladý producent vína, ktorý je na trhu len 23 rokov sa môže pochváliť, lahodným vínom rôznych odrôd, ktoré dokážu vďaka svojmu neobvykle odrodovo čistému vínu konkurovať aj za hranicami Slovenska. Ich ročnú produkciu tvorí až 300 000 litrov vína rôzných ovocnýh tónov, sviežosti a ľahkosti, ktorá si podmaní každého, kto obľubuje tento moderný nápoj.

Po prvej zastávke, ktorá nám otvorila chuťové poháriky sme sa spoločne s naším tímom šíkovných zamestnancov presunuli do ďalšieho vínarstva Rariga.

Syn a otec Rarigovci, nás hneď na úvod uvítali vo svojom vinohrade. Tu sme mali môžnosť ešte pred prvým dúškom skvelého Rízlingu rýnského vidieť čo všetko stojí za jeho zrodením. Kvalitná chuť a čistota vína totiž nie je len o vytiahnutí korkovej zátky z hrdla fľaše, ale aj o dennodennej práci vo vinohrade. Tá, je častokrát veľmi náročná, vzľadom na členitý terén nachádzajúci sa v miernom svahu. Samotný vinič (hrozno) si vyžaduje neustálu kontrolu pred chorobami, ktoré veľmi ľahko a prakticky aj veľmí rýchlo dokážu zničiť celú úrodu. Preto otec a syn Rarigovci nenechávaju nič na náhodu a o svoju jedinečnú produkciu sa zodpovedne starajú každý jeden deň v roku. Odmenou za to je niekoľko druhou Rízlingov, tvoriacích ich prímarnu výrobu.

Kvalita slovenských vinohradov
Kvalita slovenských vinohradov

Kvalita slovenských vinohradov

Svoju púť po vinárstvach pomaly zakončujeme na zámku Šimák v Pezinku, kde nás očakavalí so skvelou ponukou vín a k ním podovánou niekoľko chodovou večerou. Po lahodnej degustácii ktorá na konci dňa naplnila naše chuťe až po okraj sme sa presunuli do zámockých útrob, kde sme mali možnosť nahliadnuť do výroby, ktorej história má niekoľkoročnú tradíciu. Vína a celá produkcia pozostáva z hrozna z vlastných viníc nachádzajúcích sa na juhu slovenska v Dubniku a Svodíne, pestovaných na ploche až 100 ha.

Táto púť po vinárstvach otvárajúca naše rozhľady vo svete vín nám umožnila doplniť naše skúsenosti, o ktoré sa s Vami radi podelíme na naších prevádzkach. Neváhajte nás navštivíť a spoločne s nami sa preniesť do chutí modernej produkcie slovenských vinárstiev, ktorých produkty môžete nájsť v našej ponuke.