• O káve

„Prosím Vás jedno espresso.“
„Nech sa páči.“
„To ste mi čo priniesli? Veď ja som chcel klasické espresso a nie malé piccolo.“

Toto je typická objednávka. Ľudia espresso častokrát nazývajú všemožnými menami – malé presso, piccolo…. Je to nesprávny pojem a nesúvisí s kávovou terminológiou. Piccolo taliansky znamená malý, no existuje iba jedno espresso, ktoré je originál.

O káve

Espresso
Je základná káva pre prípravu všetkých kávových nápojov a kávových špecialít. 7-8 gramov jemne namletej kávy, obsah 25 – 45 ml, doba extrakcie je medzi 20 – 30 sekundami. Extrakcia espressa by nemala trvať viac ako 30 sekúnd. Po 30 sekundách a viac sa do šálky extrahuje horkosť a ostatné škodlivé látky a káva sa prepaľuje.


O káve

Ristretto
7-8 gramov jemne namletej kávy, obsah 10 – 15 ml, doba extrakcie je medzi 5 – 10 sekundami. Veľmi krátky variant espressa – výsledný kávový extrakt je veľmi silný koncentrovaný.


O káve

Espresso Doppio
Ide o dvojité espresso, 14-15 gramov jemne namletej kávy, obsah 60 ml, doba extrakcie je medzi 20 – 30 sekundami.


O káve

Espresso Lungo
Espresso predĺžené teplou vodou. Existujú tri spôsoby prípravy:
· v lungo šálke sa nadávkuje 30-40 ml teplej vody a potom sa dopustí espressom
· v lungo šálke sa pripraví espresso a potom sa dopustí opatrne 30-40 ml teplej vody
· v lungo šálke sa pripraví espresso a extra sa podáva teplá voda v kanvičke


O káve

Espresso Macchiato
7-8 gramov jemne namletej kávy, obsah 30 ml, doba extrakcie je medzi 20 – 30 sekundami.
Espresso zjemnené trochou mliečnej peny.


O káve

Cappuccino
Espresso s bohatou mliečnou penou podávané v lungo šálke alebo „čajovej“ šálke. V žiadnom prípade sa nepodáva so škoricou! Originálne cappuccino je čisté bez akýchkoľvek prísad, eventuálne sa môže ozdobiť čokoládovým obrázkom alebo ľahko posypať kakaovým práškom.


O káve

Caffé Latte Macchiato
Espresso s mliečnou penou a teplým mliekom. Macchiato v taliančine znamená škvrna. Čiže doslovne ide o mlieko so škvrnou. Výsledný pomer jednotlivých surovín je cca 1/3 teplého mlieka, 1/3 mliečnej peny a 1/3 „kávovej škvrny.“

Pokiaľ je názov iba Caffé Latte – jedná sa o mliečnu kávu bez mliečnej peny podávanú v porcelánovej šálke.


O káve

Viedenská káva
Espresso Lungo bohato ozdobené neochutenou domácou šľahačkou.
Podávané v pohári alebo v porcelánovej šálke.